De la abac, la computerul cuantic; de la babilonieni, la Scott Crowder. Înapoi în timp: Istoria maşinilor de calcul.

De la abac, la computerul cuantic; de la babilonieni, la Scott Crowder. Înapoi în timp: Istoria maşinilor de calcul.

Din cele mai vechi timpuri, omul a încercat continuu găsească soluţii şi răspunsuri la întrebări, descopere, creeze, evolueze, aibă posibilitatea de a cunoaşte absolutul. Şi dacă la început, a învăţat despre lucrurile elementare ale vieţii şi cum le aplice, odată cu dezvoltarea capacitatiilor sale intelectuale, a devenit “însetat” de cunoaştere, trecând într-o perioada relativ de scurtă de timp, de la statutul de primitiv, la cel de savant, de om de ştiinţă, care crede poate descifra toate misterele universului doar cu ajutorul anumitor sisteme de calcul.

Cel mai vechi instrument de calcul cunoscut, este abacul. Se crede a fost inventat în Babilon cu circa 2400 înaintea erei noastre şi era folosit prin trasarea unor linii în nisip cu pietricele. Acesta a fost probabil primul computer şi cel mai avansat sistem de calcul cunoscut din aceea perioadă.

Mecanismul de la Antikythera, este considerat a fi cel mai vechi computer analogic mecanic cunoscut, fiind proiectat pentru a calcula poziţiile astronomice ale astrelor. Iar dispozitivele mecanice analogice de calcul, au apărut abia 1000 de ani mai târziu, în lumea islamică medievală.


În secolul al XVII-lea, John Napier a descoperit logaritmii, şi a urmat o perioadă de progres considerabil în care inventatori şi oameni de ştiinţă au fabricat unelte de calcul.


Cu 300 de ani înaintea erei noastre, matematicianul indian Pingala a descoperea sistemul binar de numeraţie, sistem folosit şi astăzi de toate computerele moderne, iar după aproape 2000 de ani, în 1703, valorile 1 şi 0 au fost reprezentate adevărat şi fals (true şi false) sau pornit/oprit (on/off), de către Gottfried Leibnitz .


Din anii 1930, mai multe companii (Friden, Marchant Calculator şi Monroe) au realizat calculatoare mecanice de birou capabile efectueze adunări, scăderi, înmulţiri şi împărţiri, iar în 1936, Alan Turing a descris un model matematic care rezumă funcţionarea unei maşini de calcul programabile (Maşina Turing).

În anul 1948 a apărut Curta, un mic calculator mecanic, portabil, iar primul calculator de birou, electronic, ANITA Mk.VII, a apărut în 1958.
Friden introduce în 1963, maşina EC-130 cu patru funcţii, proiectată numai pe baza tranzistoarelor, iar 2 ani mai târziu, Laboratoarele Wang produc LOCI-2, un calculator de birou care avea o capacitate de 10 digiti şi putea calcula logaritmi.


Datorită dezvoltării din perioada celui de al doilea război mondial, când componentele electronice au înlocuit echivalentele lor mecanice, iar calculul digital a înlocuit calculul analogic, a apărut calculatorul digital. De asemenea, această perioada, a dus la crearea a trei direcţii paralele de dezvoltare a tehnologiei calculatoarelor: 1. Z3 (Zuse), 2. calculatorul Atanasoff–Berry, 3. calculatoarele Colossus şi ENIAC. Acestea au fost construite manual, cu ajutorul circuitelor ce conţineau relee sau tuburi electronice, şi foloseau cartelele sau benzile perforate, ca dispozitiv de intrare şi ca mediu de stocare. Chiar şi aşa, aceste maşini nu semănau cu calculatoarele moderne numerice.
Între anii 1943 şi 1945, ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) a fost construit în Statele Unite. A fost primul calculator electronic generic, care efectua pe secundă5000 de operaţii de adunare şi scădere, fiind de 1000 de ori mai rapid decât alte maşini care efectuau aceleaşi operaţii. ENIAC cântărea 30 de tone, avea peste 18.000 de tuburi şi a fost utilizat aproape permanent de-a lungul următorilor 10 ani.


Primul calculator numeric cu program stocat, este considerat EDVAC. Acesta a fost proiectat dar, nu a funcţionat.


UNIVAC I a fost primul calculator vândut unei instituţii oficiale, în iunie 1951, iar în 1952, IBM a anunţat public maşină electronică de prelucrare a datelor IBM 701 şi primul calculator IBM mainframe. Tot IBM, a fabricat în 1954, IBM 650, un calculator mai mic şi mai ieftin care s-a dovedit foarte popular, deşi cântărea peste 900 kg.

După anul 1953, apare a doua generaţie de calculatoare, cele cu tranzistoare, iar primul computer cu tranzistoare a fost lansat la Universitatea din Manchester.
Invenţia circuitului integrat de către Jack St. Clair Kilby şi Robert Noyce, a dus la inventarea microprocesorului, iar datorită lui Ted Hoff, Federico Faggin şi Stanley Mazor de laIntel, astăzi computerul nu mai cântăreşte sute de kilograme şi îl putem lua cu noi, pretutideni.


Cel mai puternic computer din lume,la ora actuală, este calculatorul chinezesc Tianhe-I (sau TH1) care are o viteză de 2,566 petaFLOPS(adică 2,566×1015 operaţii pe secundă.


Astăzi, după mai bine de 4000 de ani, de la inventarea primului “computer”,evoluţia continuă, iar Directorul tehnic de la IBM, SCOTT CROWDER, ne vorbeşte despre începuturileComputerelor Cuantice.

Computerele cuantice sunt calculatoare a căror funcţionare se bazează pe fenomenele cuantice, superpoziţie şi entanglement. Acestea nu funcţionează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent şi pot reduce timpii de decriptare de la luni sau ani la numai câteva secunde sau minute, iar Scott susţine “Viitorul computerelor cuantice poate sosi mai devreme decât este preconizat”.
Vestea IBM intenţionează lanseze primul calculator cuantic universal, disponibil comercial, a fost caracterizată o “trecere” de la IBM Research la IBM Systems, însă, potrivit directorului tehnic şi vicepreşedintelui companiei de calcul cuantic, de strategie tehnică, precum şi de cea a sistemelor, Scott Crowder, “Nu este vorba de o” trecere “, cide un parteneriat…..un punct de tranziţie de la statutul de ştiinţă pură, cercetare pură, la cel de inginerie, de dezvoltare, şi de comercializare.”.
Oamenii se întreabă de mult timp, ce impact va avea calculul cuantic asupra vieţii lor de zi cu zi, iar IBM speră afle răspunsul, prin lansarea primului calculator universal cuantic, disponibil comercial.
În comunicatul de presă dat de cei de la IBM, despre planurile lor de viitor în ceea ce priveşte hardware-ul cuantic nu este precizat, când exact, vor fi lansate computerele cuantice, dar aflăm acestea, vor fi livrate partenerilor “în următorii câţiva ani” şi IBM îşi propune construiască sisteme cu aproximativ 50 de qubitii totîn următoriicâţiva ani.”.
IBM Q nu este un proiect conceput pentru a obţine o bună reputaţie în presă, iar intenţia companiei este de a face sistemele cuantice “reale”, şi nu doar sub formă de “prezentăriPowerPoint şi vaporware.”
Cu excepţia celora care chiar au urmărit dezvoltarea calculului cuantic, majoritatea dintre noi ne putem declara confuzi când vine vorba de anunţul dat de IBM, săptămâna trecută, deoarece D-Wave a fost furnizorul de hardware cuantice pentru întreprinderi timp de mai mulţi ani.


Cu toate acestea, D-Wave a fost criticat pentru modul în care îşi prezintă hardware-ul. Compania îşi promovează produsele, axânduse pe numărul de qubiti(sistemul sau cel mai recent are acces la 2.000 de qubitii) care depăşeşte cu mult aspiraţia celor de la IBM, de a produce un sistem de 50-qubiti, în următorii câţiva ani. Deşi prezintă asemănări, cele douăcomponente ale hardware-ului nu pot fi comparate în mod direct, deoarece D-Wave construieşte dispozitive cuantice, care pot aborda numai anumite probleme, în timp ce, IBM îşipropune construiască calculatoarele cuantice universale, care, la fel un calculator clasic, pot soluţiona mai multe tipuri de probleme.
“Ceea ce oferim nu este un sistem cu funcţie fixă, un sistem universal, şi important decât atât, conceptul nostru de calcul cuantic are capacitatea de a-ţi permite explorezi un spaţiu exponenţial.”
IBM se aşteaptă lanseze primele sale sisteme cuantice pentru a selecta partenerii din industrie, până la sfârşitul anului 2017, iar în ceea ce priveşte achiziţionarea de hardware de la un producător, acest lucru nu va fi precum o tranzacţie tradiţională, deoarece compania chiar este în căutare de “parteneri”.
Partenerii IBM vor beneficia un hardware care va fi întreţinut şi actualizat periodic, pentru un computer cuantic are cerinţe stricte în ceea ce priveşte spaţiul, temperatura, iar menţinerea acestui sistemului sub ochiul vigilent al celor de la IBM, îi va ajută pe aceştia se ocupe de sporirea capacităţii de funcţionare al produsului.
La celălalt capăt al afacerii, IBM speră aceste parteneriate vor fi în măsură dezvolte viitorul iniţiativei IBM Q. Există încă întrebări mari cu privire la modul în care, şide ce companiile vor alege pună în aplicare hardware-ul cuantic, iar muncă de colaborare cu primii parteneri ar putea oferi nişte răspunsuri.
Întrebat dacă IBM se aşteaptă vadă computerele cuantice şi calculatoarele clasice coexistând, Crowder a răspuns “Absolut,…pentru o perioada mai îndelungată decât viaţă mea. Punctul forţe al computerelor clasice este capacitatea lor de stocare şi procesare a unui număr foarte mare de date, şi fac asta mult mai eficient decât computerul cuantic. Teoretic, computerele cuantice universale pot îndeplini orice funcţie a unui calculator clasic, dar în opinia mea, ele nu sunt la fel de performanţe în prelucrarea a o mulţime de date. Computerele cuantice sunt bune exploreze probleme mari în spaţii extinse.’’


IBM nu priveşte calculatoarele cuantice fiind următoarea generaţie de calculatoare clasice. „Este o categorie cu totul nouă de hardware, care are propriile sale forţe, propriile sale slăbiciuni, precum şi potenţialul de a crea aplicaţii foarte puternice”, a mai precizat Crowder.
Ţinând cont de rapiditatea cu care tehnologia evoluează în ziua de astăzi, nu ne rămâne altceva de făcut, decât îmbrăţişăm schimarea şi încercăm ne adaptăm rapid, căcifiecare zi în care nu ne facem un upgrade tehnologic, ne lasă cu un pas în urmă, iar consecinţele, vor începe devină tot mai evidente, indiferent de mediul în care activăm.
Pentru mediul afacerilor, este absolut necesar updatarea se facă în timp real, căci, după cum se zice „Timpul costă bani!”, iar în era Informaţională, timpul se scurge rapid iar tehnologia evoluează cu o viteză ameţitoare.
Computerele şi telefoanele de astăzi, vor fi mâine înlocuite de altele, cu sisteme de operare de ultima generaţie; promovarea afacerilor pe care o faci astăzi, mâine va fi făcutăîntr-un mod diferit; maşină pe care astăzi o conduci, mâine va fi înlocuită de una care va putea zboare, şi câte alte lucruri pe care nici nu ţi le poţi imagina, vor deveni încurând realitate.
Ţine doar de ţine, dacă alegi sau nu fii în rând cu lumea şi cu un pas înaintea concurenţei!

No Comments

Leave a reply