Https

Începând cu 2017, Google penalizează toate website-urile nesecurizate (SSL)

SSL este prescurtarea de la Secure Sockets Layer și reprezintă un standard/protocol în materie de securitate. Acesta a fost dezvoltat de Netscape în 1994.  Utilizarea lui este uşor identificabilă datorită unui mic lacăt (sub formă grafică) care apare în browser.

Certificatele SSL sunt folosite pentru a securiza schimbul de informații prin Internet: informații despre carduri bancare, parole și in general orice informație care se dorește să rămână privată. Acestea pot fi folosite și pentru securizarea corespondenței (email) și au rolul de a cripta informațiile înainte  să circule prin Internet.

Informațiile criptate nu pot fi decriptate decît de serverul căruia îi sunt adresate. Acest lucru garantează ca informațiile trimise către un website nu vor fi furate sau modificate.

Protocolul SSL este utilizat de milioane de companii care doresc să îşi protejeze clienţii prin asigurarea confidenţialităţii tranzacţiilor acestora.

Pentru utilizarea protocolului SSL, un server web are nevoie de un certificat SSL furnizat de o autoritate de certificare (pentru mediul business) sau un certificat SSL self-generated (dar care poate fi utilizat doar în mediul de dezvoltare intern al unei companii).  Un alt scop al SSL, este identificarea domeniului sau a organizaţiei care susţine un anumit domeniu, astfel încât utilizatorul care accesează site-ul respectiv să fie sigur că nu a fost deviat către o locaţie nedorită (un alt domeniu web), posibil cu intenţii negative.

Browserele verifică automat dacă certificatele sunt semnate de o autoritate recunoscută de certificare şi anunţă utilizatorul în cazul în care validarea eşuează.

Începând cu Ianuarie 2017, Google a anunțat pe pagina sa oficială, că va penaliza toate paginile web nesecurizate cu certificat SSL.

Aceste site-uri vor fi marcate inițial cu un  NOT SECURE roșu în dreptul numelui de domeniu. Același procedeu va fi inițializat și de Firefox. Paginile web securizate vor afișa un lacăt de culoare verde.

Această decizie a fost luată deoarece 97% din site-uri nu dispun în prezent de securitate SSL.

Google a anunțat de asemenea, că acest lucru va avea un impact și în ceea ce privește SEO, site-urile cu certificat de securitate, beneficiind de un mic avantaj în ceea ce privește locul în rezultatele căutărilor pe motorul de căutare.

Sursa: Globehosting.ro.

 


 

No Comments

Leave a reply