De la Science Fiction la realitate: HoloLens, noua inovaţie de la Microsoft Corporation / Video

Dispozitivul de realitate augmentată a ajuns in stadiul in care freelancerii incearcă să îi creeze un soft, ceea ce sugereazăcă ar putea fi lansat pe piața mai devreme decât a fost preconizat.

De la Science Fiction la realitate: HoloLens, noua inovaţie de…

De la Science Fiction la realitate: HoloLens, noua inovaţie de la Microsoft Corporation

Posted by Midnight Black Company on 2 Martie 2017

Zvonurile privind realitatea virtuală, şi, prin extensie, realitatea augmentată (AR), au luat amploare când dezvoltatorul Facebook, Oculus, a anunțat în ianuarie că va începe să preia comenzile pentru mult asteptatul set de caşti Rift VR . Pentru 599 $ (plus prețul unui computer de ultimă generaţie, compatibil cu noul set de caşti), cumpărătorii vor avea în curând posibilitatea de a fi introduşi într-o  lume de jocuri virtuale. Rift VR, prin coincidenţă, vine cu o versiune VR a jocului extrem de popular, creat de Microsoft, Minecraft.

Rift, care va fi compatibil cu jocurile XBox One, vine la pachet cu un controller pentru consola Microsoft. Cu apoximativ 50 de milioane de utilizatori ai  Xbox One în ultimul trimestru, trecerea la Rift a fost o mișcare naturală.

Însă Microsoft nu vrea doar să testeze piaţa realitaţii virtuale prinintermediul jocurilor și controllerelor: Este în curs de dezvoltare al propriul său dispozitiv de realitate augumentată, care mai mult decât sigur va concura cu Rift, şi este vorba despre HoloLens. Iar dacă estimările experţiilor din acest domeniu sunt corecte, dispozitivul Microsoft ar putea să îl readucă pe Oculus la suprafaţă.

Inovativ

Microsoft a introdus conceptul dispozitivului său, HoloLens, cu un an în urmă, și a captat instantaneu atenţia lumii tehnologice. Spre deosebire de Rift și  alte dispozitive similare de realitate virtuală, dispozitivul de realitate augmentată adaugă “lucruri” virtuale în realitatea unui utilizator, integrandu-le, dar fiind totusi în măsură să vadă realitatea din jurul lor. Realitatea virtuală, prin contrast, este absolut captivantă: Îl separăpe utilizator de lumea inconjurătoare.

Microsoft a anunțat recent, că va începe livrarea dispozitivului HoloLens la sfârșitul lunii martie, pentru dezvoltatorii care sunt dispuşi să plătească3.000 de dolari. Disponibilitatea kiturilor HoloLens in SUA și Canada va fi ca o piatră de temelie. Asta înseamnă că Microsoft a pus bazele creării lui, și este gata să dea startul dezvoltatorilor de aplicații, săextindă capacitaţiile dispozitivului, pentru a-l scoate pe piaţă.

Preţul de debut poate părea piperat, însă ambele dispozitive au stârnit suficient interes printre oamenii de rând , ca să nu mai vorbim comunitatea tech, aşa că nu există posibilitatea ca Microsoft  să  sufere vreun deficit financiar. Fanii Rift pot face o comparaţie cu kitul acestuia, pentru ca au existat o serie de iterații, preţul acestuia fluctuând în intervalul 1.000 $- 1.200 $, cu doar un an în urmă. Chiar si aşa, acesta s-a vândut rapid.

Ce îl face diferit?

Cei mai mulți analiști sunt de părere ca atât piaţa AR, cât și cea VR, au un potențial aproape nelimitat, și nu doar în rândul jucătorilor. O estimare sugerează ca piaţa celor două dispozitive, combinată, va avea încasări de 150 miliarde anual, din 2020.

De remarcat însă, căMicrosoft, nu se aşteaptă ca cele 150 de miliarde $ să fie împărțite între cele două alternative de realitate modificată. Se preconizează  ca realitatea augmentată să încaseze cel puţin 120 de miliarde $, în comparație cu VR, care riscă să aibă încasări de”doar” 30 de miliarde $ în următorii patru ani. Diferența este dată de flexibilitatea AR în ceea ce privește locul în care poate fi folosit şi multitudinea de aplicații comerciale pe care le oferă. Un kit HoloLens, al celor de la  Microsoft este deja în mâinile celore de la Jet Propulsion Laboratory, NASA, unde aceştia creează un soft de realitatea augmentată pentru Marte, printre altele.

Faptul că AR nu oferă experiența absolut captivantă, pe care VR o oferă, i-ar putea face pe unii jucători să aleagăRift, dar piaţa potenţialăpe care AR o deţine este semnificativ mai mare și mai diversă: Un HoloLens ar putea fi folosit aproape oriunde. Şi totuşi, HoloLensnu poate fi exclus în întregime de pe piața jocurilor.Creaţia celor de la Microsoft, Xbox One reprezintă deja mult mai mult decât o simplă consolă de jocuri, iar compabilitate perfectă cu HoloLens, ar fi un argument convingător în favoarea AR, printre cei 48 de milioane de utilizatori Xbox One .

Faptul că HoloLens a ajuns deja in mâinile freelancerilor nu înseamnă neaparat că a fost stabilită deja o dată la care dispozitivul va ieşi pe piaţă, dar reprezintă o confirmare a faptului că utilizatorii nu vor mai trebui să aştepte mult până să fie nevoiţi să aleagă între AR şi VR.

 

Sursa: Click aici!

No Comments

Leave a reply