Internetul – evoluție, avantaje, socializare la un alt nivel

Chiar dacă încă din anii `60, `70 au început să se facă demersuri care au dus mai apoi la apariția Internetului pe care îl cunoaștem astăzi, abia în 1990 acest lucru s-a concretizat, când britanicul Tim Berners-Lee, împreună cu Robert Cailliau (un informatician belgian care lucra la CERN – Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), a realizat prima comunicare prin intermediul HTTP, un protocol pentru transferul documentelor hipertext.

Primul website din lume a fost construit la CERN, pe teritoriul francez al acestui complex de laboratoare, aşezat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, şi a fost online începând cu data de 6 august 1991. Abia atunci Internetul a intrat cu adevărat în viaţa noastră, a celor mai mulţi.

Dacă până atunci acesta fusese accesibil unui număr mic de persoane, în special oameni de ştiinţă, odată cu apariţia WWW, lumea virtuală s-a deschis pentru toţi.

O bună parte din existenţa noastră se desfăşoară în acest mediu, căruia îi folosim intensiv imensele resurse şi posibilităţi, de la comerţ şi banking online, la lectură; de la socializare la cursuri universitare, de la muzică, jocuri şi filme la comunicarea cu cei aflaţi departe.

Internetul ne-a schimbat fundamental experienţele, trăirile, ideile, iar aventura simbiozei noastre cu lumea virtuală oferită de el, continuă şi se intensifică.

Principalele avantaje ale folosirii Internetului, le reprezintă cantitatea enormă de infomații stocate aici și libertatea de a le accesa. Acesta ne ușurează munca, ne economisește timp, bani și ne oferă o multitudine de variante de a ne petrece timpul liber.

Internetul are un rol foarte important în comunicarea cu instituţiile publice şi companiile private (găsirea numerelor de telefon şi fax, posibilitate de comunicare prin mail – poştă electronică, etc) si socializarea prin e-mail, site-uri de socializare, messenger, skype etc. Totodata, acesta oferă posibilitatea de a vorbi ca la telefon, gratuit,  comunicarea cu rudele şi prietenii, comunicarea cu colegii de şcoală/facultate/serviciu, comunicarea cu profesorii, etc.

Un alt avantaj îl constituie accesul la cursuri online gratuite și alte informații utile în dezvoltarea profesională, posibilitatea de a cumpăra produse online, de a face comparația între prețuri, de a profita de cele mai mari reduceri sau, la rândul tău, de a oferi spre vânzare servicii și produse. Mai mult, un alt aspect important îl reprezintă posibilitatea de a promova produse/servicii prin intermediul publicității pe diferite website-uri, permițându-ți astfel să obții mai mulți clienți mulțumiți și mai mult profit.

Libertatea de exprimare și posibilitatea de a  face cunoscută o anumită părere sau informație reprezintă, de asemenea, un alt avantaj oferit de accesul la Internet.

Raportul anual, care prezintă evoluţia accesului, utilizării şi a competenţelor în domeniul ITC, din 155 de ţări, arată că, în 2012 , aproximativ 2,3 miliarde de oameni din întreaga lume (adică o treime din cele şapte miliarde de locuitori ai Terrei) au folosit internetul.  În 2016, numărul de utilizatori era de 3.2 miliarde, iar potrivit comnpaniei Facebook, rația acestora a crescut în ultimii zece ani cu 200-300 milioane pe an.

Internetul a reușit să unească lumea și  facilitat fenomenul globalizării.

Rețelele de comunicare au avut un mare impact asupra oamenilor și au reușit să aducă noțiunea de socializare la un cu totul alt nivel.

Sursa: Descopera.ro.                                                         

 

 

No Comments

Leave a reply